DOLOMITOK gyalogtúrák – 2020 június 11-14

Dolomitok gyalogtúra: kontinensünk hegyi esszenciája lehetne a Dolomitok káprázatos vonulata, amelynek szívéből, az észak-olaszországi Cortina d’Ampezzoból teszünk lélegzetelállító túrákat. Izgalmas ösvények, 3000 méteres, csipkézett csúcsok és a szemet gyönyörködtető panoráma nyújt életre szóló élményt.

Részletes program

Első nap

Korán reggel indulunk autóbuszunkkal Gútáról. Találkozó 04.50-kor a Jednota COOP parkolójában, indulás 05.00 órakor. Délután érkezünk meg Észak-Olaszországba, a Dolomitok hegység szívében lévő Cortina d‘ Ampezzo városába. Miután elfoglaltuk szállásunkat lehetőség van a környék és a város felderítésére.  Az estét ismerkedéssel az elkövetkező napok megbeszélésével töltjük.

Második nap

Reggel első napi túránkra indulunk a Dolomitok talán egyik legszebb részére. Rövid utazás után érkezünk a 2320 méteren álló Auronzó menedékházhoz ami túránk kiinduló pontja. Itt magunkhoz vesszük felszerelésünket és útnak indulunk. Fantasztikus látvány kíséri utunkat, a fejünk fölé magasodó Lavaredo tornyok tövében vezet ösvényünk. Beláthatjuk innen a Cadin csoport jellegzetes csipkés hegygerinceit és a mélyen a völgyben megbúvó településeket.  Rövid kaptató után érjük el a kilátó pontot ahonnan csodás panoráma tárul elénk. Balra a Tre Cime di Lavaredo több száz méteres tornyai, jobbra a Monte Paterno tömbje uralja a tájat, és már látjuk innen célunkat a Locatelli menedékházat amit a hegyoldalban kanyargó izgalmas ösvényen érünk el. A menedékháznál megpihenünk ebédelhetünk vagy sétát tehetünk a közeli kis tengerszemhez, majd meglátogatjuk a ház melleti hegygerincben húzódó első világháborús sziklába vájt alagutat. Miután visszatértünk a menedékházhoz a Lavaredo tornyokat az ellenkező oldalról kerülő túraúton térünk vissza autóbuszunkhoz.
Táv: 12 km. szint: 450 m. menetidő: 5-6 óra

Harmadik nap

A mai napon, talán a legszebb panorámájú útvonalat járjuk be a Dolomitokban. Buszunkkal a már ismert úton érkezünk 1888 méter magassan álló felvonó parkolóba, ahonnan egy erdei ösvényen indulunk útnak és felfelé haladva érkezünk a  Cinque Torri lábánál lévő háborús emlékekhez.  Innen továbbindulva a Nuvolau-nyeregbe túrázunk tovább és egy sziklás gerincen sétálunk fel közvetlenül a csúcson levő menedékházig (2574 méter). A csúcscsokik elfogyasztása után leereszkedünk a Cinque Torri sziklaalakzat irányába. Útközben megpihenünk az Averau-menedékháznál, majd egy autóúton letúrázunk a buszunkhoz. Szállásunkra délután érkezünk vissza.
Szint: fel 600 méter, le 700 méter; menetidő: 5-6 óra

Negyedik nap

Reggel összepakoljuk felszereléseinket és rövid buszozást követően érkezünk meg a közeli Fanes völgy bejáratához. Együtt indulva gyönyörű fenyőerdőn kanyargunk  a Fanes zuhataggal szembeni kilátóig. Innen egy izgalmas ösvényen ereszkedünk le a zuhatag dübörgő lábához. Elképesztő érzés a karnyújtásnyira zúgó víztömeg párát fújó tövéből felnézni a 20-25 méter magas vízfalra. Miután kigyönyörködtük magunkat a már ismert úton térünk vissza autóbuszunkhoz. Túra időtartama 2-2,5 óra. Gútára a késő esti órákban érkezünk.

Nehézség:  

Közepes nehézségű túra! Nem kell tapasztalt túrázónak lenni, már az is elég, ha sportosabb lendületű vagy. Itt nincsenek olyan nagy szintkülönbségek, és nagyon hosszú túrák. Ez a program inkább a kellemes túrázásról, és a természet csodálatos „alkotásairól” szól. A napi túratávok kis kitartással mindenki által teljesíthetőek.

Figyelem! Az időjárás alakulása befolyásolhatja a túrát. Zord időjárás esetén, rossz látási viszonyok közepette a túra programját túravezetőnk megváltoztathatja.
A programot a résztvevők erőnléte is befolyásolhatja. A változtatás a túravezetőnk hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Ez a te és társaid biztonságát szolgálja!

Szállás:

3 éjszaka félpanzióval (reggeli + vacsora)

Barisetti Sport Hotel, alig 800 méterre a falu központjától, gyönyörű panorámával a Tufane hegyvonulatra. Közelben egy pöpec wellnes centrumot is találunk, ahol a hotel vendégei kedvezményesen pihenhetik ki a nap fáradalmait.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Erre a célra egy külön zacskót kapsz.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár és jelentkezés: 

Teljes ár 360€. Az ár tartalmazza az utazást klimatizált luxus autóbusszal, teljes körű hegyi biztosítást, szállást 3 éjszakára félpanzióval (reggeli + vacsora), szervezést, magyar nyelvű túravezetést és helyi turisztikai adót.

Jelentkezési határidő:  2020 február 29.

Előleg:

A részvételi díj 50%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 50%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Jelentkezés ITT: 

Felszerelés ajánló:

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a napi túrák felszerelésének szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, kényelmes túraöltözet, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda.

A területről: 
Dolomitok a Keleti-Alpok egyik hegyvonulata. Nevét egy francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az itt található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát, a dolomitot és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik. A vidék vidéke 2009 óta része az UNESCO Világörökségének. A Dolomitok az Alpok észak-olaszországi területe, Trentino, Dél-Tirol és Belluno tartományokban, nyugatról az Adige folyó határolja. Triászkori gyűrt hegység, legmagasabb pontja: Marmolada (3344 méter).
Időjárás: 
A Dolomitok 3000 méter fölé emelkedő csúcsai nyár kivételével szinte minden évszakban hóval borítottak. Mint bármely más hegynél azonban, itt is nehéz előre jósolni a várható időjárást. Mivel nyár elején utazunk ide, így napsütésre számítunk, ugyanakkor a hegyekben 2 – 8 C fok körülire is lehűlhet a levegő, illetve csapadék, erős szél is előfordulhat. Fontos az esőkabát és a réteges túraöltözet használata.
Korhatár: 
12 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Vezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.