Tündérország Erdély – 2020 július 13-19

Egy szép székelyföldi utazást ajánlunk Neked, látványos és könnyű túrákkal megfűszerezve. Amikor a legjobban tombol az erdélyi nyár, akkor lábunkat lógatjuk a jéghideg Küküllőbe, és a végtelen, hűs fenyvesek illatát érezzük majd, virágos mezőkön, rejtett falvakon át fedezzük fel a kisebbik hazát. Lépj rá az ösvényekre, gyönyörködj a panorámákban, igyál a borvízkutakból, „tanulj” székelyül és legyen az egyik legszebb nyári élményed az érintetlen székely tanyavilágban.

Részletes program:

Első nap

Utazás a Gúta – Budapest – Nagyvárad – Kolozsvár útvonalon, rövid megállókkal. Nagyváradon megtekintjük a székesegyházat és a városalapító Szent László szobrát. Fotószünet a Királyhágón. Rövid megálló Körösfőn, ahol megnézzük a kazettás mennyezetű templomot, Kalotaszeg legszebb templomát. Érkezés a Székelyföldre, szállás Tibódon, Székelyudvarhely közvetlen közelében.

Második nap

Gyimesi nap. Megismerkedünk szállásadóinkkal, akik tősgyökeres gyimesi család. Itt az élet szerves része az ún. “kalyibázás”, vagyis a nyári szállásokra történő feljárás. Az idősebb generáció ma is fent él nyaranta a hegyi legelőkön, vigyáznak a jószágokra, sajtot készítenek a friss tejből stb. A lent maradottak bizonyos időközönként feljárnak, leviszik a tejtermékeket, felhozzák a szükségeseket. Mi is kimegyünk a csodálatos környezetben fekvő nyári szállásra, részt veszünk a család mindennapjaiban. Megnézzük, hogyan készül a hagyományos sajt, orda, vaj, megkóstoljuk a friss termékeket és közben csángóul tanulunk és gyönyörködünk a környező panorámában. Itt minden bio és eredeti.

Harmadik nap

Túra a Madarasi-Hargitára. Reggeli után felbuszozunk a Hargitára, 1600 m magasságig. Innen rövid gyalogtúrát teszünk a tulajdonképpeni csúcsra, a kopjafákhoz. ( Kb 2 óra, 2 km, igen könnyű gyalogtúra) Gyönyörű panoráma nyílik minden irányba a székelyek szent hegyéről. Délután hagyományos székely ebéd Székelyvarságon, majd szekerezés a Csorgókő-vízeséshez és forráshoz. Mintha az idők kezdetén lennénk egy ősi, romlatlan világban: hatalmas, ritkás fák között, hatalmas kövek között több helyen bugyog elő a kristálytiszta vizű forrás, hogy néhány méter után hangulatos vízeséssel szakadjon bele a Hargita erdeibe. Ismerkedés a helyiekkel a Parlamentben. Panoráma a tálasbérci kilátóból, ahonnan tiszta időben látni lehet az egész Déli-Kárpátok vonulatát. Innen gyakorlatilag átnézünk Erdély felett.

Negyedik nap

Kirándulás Szászföldre. Székelyderzsre utazunk, ahol az egyetlen UNESCO oltalom alatt álló székely erődtemplomot nézzük meg. Az unitárius vártemplomban egyedi Szent László freskók találhatóak. Innen Segesvárra utazunk, ahol mesebeli hangulatot árasztanak az ódon falak. Berethalom monumentális erődtemploma volt valamikor a szász lutheránus püspökök rezidenciája. Innen Keresdre tartunk, ahol Erdély legszebb reneszánsz kastélyát tekintjük meg: a Bethlen-kastélynak jelenleg Böjte Csaba alapítványa próbálja visszaadni régi fényét, látogatásunkkal ezt a munkát segítjük. (Belépők: 50 lej) Szállás Tibódon.

Ötödik nap

A bűbájos Torockó fölé emelkedik Erdély jellegzetes sziklatömbje a Székelykő. Eleinte lankás, majd egyre meredekebb ösvényen haladunk fel, a híres Nagy árkon. Kb 1,5 óra múlva megérkezünk a nyeregben álló kereszthez, majd innen az északi nyúlványra, a Vársziklára túrázunk. Innen minden irányba csodás a körpanoráma, elkészítjük a klasszikus „légifelvételeinket” Torockóról, majd átsétálunk a legmagasabb ponthoz, 1128 m magasságra. A gerincen futó ösvény minden irányban elkápráztat a kilátással, majd lassan leereszkedünk egy meredek domboldalon és beérkezünk Torockószentgyörgyre, ahol már vár ránk a busz. (Kb 4-5 órás túra, 4-5 km, 700 m emelkedő). Egy kellemes torockói délután végén kb egy óra buszozás vár ránk Kolozsvár városáig. Szállás Kolozsváron.

Hatodik nap

Reggeli után a Tordai-hasadékhoz túrázunk. Erdély leglátványosabb és legkönnyebben bejárható szurdoka, ahol a hatalmas sziklafalak között igazán átérezni a természet nagyszerűségét. (2 km, kb 2 óra, szintkülönbség elhanyagolható, könnyű túra.) Opcionális: gerinctúra a Tordai-hasadéknál. Felkapaszkodunk a hasadék fölött futó gerincre, ahonnan szédítő panorámák nyílnak a hasadék sziklavilágára. (Kb 300 m szintkülönbség, 2-3 órás túra) Látogatás a Tordai sóbányában, amelyet nemrég Európa legszebb föld alatti helyének választották. Szállás Kolozsváron.

Hetedik nap

Kolozsvári vezetett városnézés és szabadidő: Óvár, Fő-tér, Mátyás Király lovasszobra, Farkas-utca, Bánffy-palota, Házsongárdi séta, stb. Szabad idő, ebédelési lehetőség a kincses városban. Délután hazautazás a Kolozsvár – Nagyvárad – Szolnok – Budapest – Gúta útvonalon.

Túrák nehézsége:    

Tudnivalók:

Hét nap, hat éjszaka. A túrák nem nehezek, minden átlagos fizikumú személy teljesíteni tudja őket. Csodás panorámák, csodás fotólehetőségek. Szállás: félpanziós ellátással, Tibódon és Kolozsváron, kulturált panziókban. Utazás: modern, légkondicionált busszal. Ajánlott a kényelmes és biztonságos túracipő, esőkabát, vastag ruha rossz idő esetére.

Természetvédelem útjainkon:

Fontos, hogy a túraösvényeken, hegyi ösvényeken való jelenlétünkkor mindenki tartson be alapvető fontosságú szabályokat:
A magaddal hozott élelmiszerek és italok csomagolóanyagait ne dobd el menet közben! Erre a célra egy külön zacskót kapsz.
Ha a hegyi menedékházakban fogyasztod el saját elemózsiád, ne hagyd ott a szemetet, hozd le azt! Általában az ott kitett szemetesek az ott vásárolt dolgok maradékainak vannak kitéve.
Ne hangoskodj feleslegesen!
Ha dohányzol, a csikket se hagyd ott kövek alá, faüregekbe dobva!
Ne szedj le a virágokat, mert védettek és büntethetnek is érte!
Figyelmeztesd azokat, akik ezeket elfelejtik!

Ár és jelentkezés: 

Teljes ár 280€. Az ár tartalmazza az utazást klimatizált luxus autóbusszal, teljes körű biztosítást, szállást  6 éjszakára félpanzióval (reggeli + vacsora), szervezést, magyar nyelvű túravezetést és helyi turisztikai adót.

Az ár nem tartalmazza a belépőket!

Belépők: Székelyderzs – 10 lej, Berethalom – 20 lej, Marosvécs – 20 lej. Tordai sóbánya: 40 lej/fő.

Jelentkezési határidő:  2020 április  15.

Előleg:

A részvételi díj 50%-a, mely a foglaláskor fizetendő.
Egy hónapon belüli indulás esetén a teljes részvételi díj fizetendő!

Hátralék: 

A részvételi díj 50%-a, mely 30 nappal az indulás előtt fizetendő.

Jelentkezés ITT!

Felszerelés ajánló:

Felszerelés: Javasoljuk egy, kb. 20-25 literes hátizsák használatát a napi túrák felszerelésének szállítására.
Öltözék: túrabakancs, esőkabát, kényelmes túraöltözet, fejfedő a nap ellen, kulacs, túrabot, napszemüveg, napvédő krém. A jó minőségű túracipő, esőkabát fontosságát külön hangsúlyozzuk, kérjük, ezekre mindenképpen figyelj oda.

Korhatár: 
12 éves kortól ajánlott a túra.
Egészségügyi tudnivalók: 
Ajánlott gyógyszerek: láz-és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer, ragtapasz, sebfertőtlenítő szer, fásli. Vezetőink kizárólag elsősegélynyújtásban tudnak segítséget nyújtani, gyógyszereket nem áll módjukban biztosítani a résztvevők számára.